ALERTHEID/CONCENTRATIE

Wat is alertheid?

Alertheid is de mate waarin je in staat bent tot gerichte aandacht, afgestemd op de activiteit die je uitvoert.

Iedereen kent normale schommelingen, van weinig alert en rustig, tot heel erg alert en druk of waakzaam. Voor iedere activiteit die we doen, hebben we een bepaald alertheidsniveau  nodig, passend bij de activiteit die je op dat moment doet. Wanneer je problemen hebt om je alertheid af te stemmen op wat je aan het doen bent, kan je problemen krijgen met school-leertaken, sociale afstemming en emotionele verwerking.

Je alertheid wordt beïnvloed door de manier waarop je zintuigen prikkels verwerken uit je eigen lichaam of vanuit de omgeving (sensorische informatieverwerking). Als je heel veel prikkels om je heen hebt word je daar soms heel druk van. Van heel weinig prikkels kan je heel rustig worden. Ook de manier waarop je je emoties verwerkt heeft grote invloed op je alertheid.

Bij Kinderergotherapie Utrecht gebruiken we het programma "Hoe draait jouw motor?".
Dit programma is ontwikkeld door de Amerikaanse therapeuten Williams en Shellenberger. Hierbij gebruiken we de vergelijking met een automotor om de verschillende alertheidniveau’s die er zijn te leren herkennen en bij je zelf te voelen.

Er zijn allerlei manieren om je motor sneller of langzamer te laten lopen.
Samen kijken we wat voor jou werkt
!

Motormeter alertheidsniveau's

Wat is concentratie?

Ieder kind heeft wel eens moeite zich te concentreren. Gelukkig is er bij de meeste kinderen geen sprake van een concentratieprobleem. Een kind kan moeite hebben met de concentratie omdat het eigenlijk bezig is met andere dingen, zoals zijn verjaardag binnenkort, een speelafspraakje wat hij graag wil maken, een ruzietje op school etc. Wanneer een kind niet zo goed in zijn vel zit kan ook dit effect hebben op de concentratie. Sensorische informatieverwerkingsproblemen kunnen ook de concentratie beïnvloeden. Evenals een gebrek aan motivatie. Je concentreren op een taak waar je geen zin in hebt is natuurlijk veel moeilijker dan je concentreren op een taak die je wel leuk vindt. Faalangst en onzekerheid kunnen ook leiden tot concentratieproblemen.

Concentreren is iets wat kinderen voor een groot deel moeten leren,
op school, maar juist ook thuis.

Bij Kinderergotherapie Utrecht komen kinderen die:

  • erg op prikkels in de omgeving reageren (klasgenoot die niest, leerkracht die een kast opent, fietser op straat)
  • moeite hebben met het volgen van instructie
  • moeite hebben met het starten van een taak
  • moeite hebben met zelfstandig werken
  • te traag of juist te snel werken
  • dromerig of juist heel beweeglijk en/of druk overkomen

 

Array